вторник, 5 февраля 2013 г.

Task for Katherine Lavronenko


1. Make the dictionary to the text.
2. Find  illustrations to the text.
3. Find  video to the text.

Lesson 12
Breakfast

      There are basically two types of breakfast offered in hotels and restaurants. The Continental Breakfast and the English Breakfast. The Continental Breakfast originated in Europe. It is a light meal as the Europeans normally have a heavy mid-day meal. The English Breakfast is heavy and is a major meal of the day. A traditional English Breakfast runs into six or seven courses.

Continental breakfast

       Consists of bread rolls or toast with jam, honey, or marmalade and rounded off with tea or coffee. Better hotels may serve brioches and croissants. The cover layout consists of

a)  A side plate and a side knife  ( тарелка и с боку нож)










b) A butter dish and a butter knife on a plate (маслёнка и нож для масла  на тарелке)











c) A tea cup and saucer with a teaspoon (чашка для чая с блюдцем и чайной ложкой)








 (d) A sugar pot with tongs (сахарница с щиспцами)








(e)  A bread boat or toast rack  (хлебница или тостерница)











(f)   Serviette (салфетка)









g) Jam, marmalade and honey pots (джем,мармелад,горшочек мёда)




















Note: There are variations to the Continental Breakfast. Cafe com­plete refers to Continental Breakfast with coffee (or tea)  cafe simple refers to just coffee or tea with nothing to eat.

English breakfas

Is more elaborate and offers a choice of juices (or fresh or stewed fruits), cereals, fish course, choice of eggs,meat course, toast with jam, marmalade or honey, and
finally, tea or coffee. The cover consists of

(a)   A side plate and a side knife ( тарелка и с боку нож)









(c)   A tea cup and saucer with a teaspoon (чашка для чая с блюдцем  и чайной ложкой)

 






(d)   A sugar pot (a tongs, if there are sugar cubes)(Сахарница и щипцы если сахар кубиками)







(e)   A cruet set   (набор графинов)

 









(f)   A fish knife and fish fork (нож для рыбы и вилка для рыбы)






(g)   Dinner knife and fork (обеденный нож и вилка)

 






(h)   Jam, marmalade and honey (джем,мармелад,и мёд)
























f)Desserts spoon and fork (десертная ложка и вилка)








(j)   Serviette (салфетка)







Typical English Breakfast Menu


Chilled fruit juices: Orange, pineapple, tomato, grapefruit (охлаждёные фруктовый сок:апельсиновый,ананасовый,томатный,грейфрутовый)

 









Stewed fruit: Prunes, pears, apples, figs.
(тушонные фрукты:чернослив,груша,яблоко,инжир)







Cereals:  Porridge, cornflakes.(злаки:каша,кукурузные хлопья)











Fish: Grilled herring, fried sole.
(рыба:жаренная на гриле,жаренная палтус или  морской язык)








Eggs:  Poached, boiled, scrambled, fried, omelette
(яйца: пашот,варенные,взбитая,яичница, омлет)











Meat:  Sausages, bacon, salami, kidney, breakfast steak.
  (мясо:сосиськи,бекон,салями,почки,стейк)                                            
















Breads: Toast, rolls, brioche, croissant, bread stiks.
 (хлеб:тосты,рулеты,булочки,круасаны,кусочки хлеба)       
       
      












Preserves:  Jam, marmalade, honey.
(консервы:джем,мармелад,мёд)


                    





Beverage:   Tea, coffee, hot chocolate.
(напитки:чай,кофе,горячий шоколат)             

                          















Eggs be served with: grilled tomatoe, sauted mushrooms,baked beans, fried
Potatoes(яйца подаютя с :таматами жареными на гриле,обжареными гребами,тушоная фасоль,жаренная картошка)
















Training Methodology
     Lay out covers of Continental and English Breakfast (as per Figs. 9 and 10) and let trainees see and remember. Then let them individual make out the covers as practice.

 Training Aids
Tables, chairs, linen, chinaware, glassware and tableware










Dictionary to the text:



+originated [əˈrɪdʒɪneɪt] v - произошёл
+major [ˈmeɪdʒə] ad - главная
+runs [rʌn] v -проводится
+offered [ˈɔfə] v -предлагается 
+layout [ˈleɪaut] n - макет
+refers [rɪˈfə:] v - тносится
+ while [waɪl] un - в то время как
+ elaborate [ɪ'læb(ə)rɪt] v -разабатывать
ereals [ˈsɪərɪəl] n - зерновые злаки 
+covers [ˈkʌvə] v -охватывает
+chinaware [ˈtʃaɪnəwɛə] n - фарфоровая посуда
+tableware [ˈteɪblwɛə] n -cтоловая посуда

Комментариев нет:

Отправить комментарий